mijn eerste week
Door: Lotteveerman
Blijf op de hoogte en volg Lotte
26 Januari 2011 | Kenia, Nairobi
Van het weekend zijn we weg gegaan.
Zaterdag zijn we naar nairobi city center gegaan. Eerst hebben we een markt bezocht. We wisten alleen allemaal neit waar die markt precies was, dus vroegen we het aan de chaffeur van de matatu. natuurlijk heeft hij ons er veel te vroeg uitgezet. Zo komen er namelijk weer plekken vrij voor andere passagiers. Na een tijdje rond gelopen te hebben maar een tuctuc genomen, en eindelijk aangekomen bij de markt. Een hele drukke enorm grote markt. waar je echt vanalles en nog wat kan kopen. In nairobi heb je sowieso veel markten, mensen doen daar gewoon hun inkopen. Kleren, groente en fruit, gewone boodschappen. Alles. Ik heb een doek gekocht waar vrouwen op hun rug hun babys in dragen of gewoon gebruiken als rok. Ik gebruik hem nu als onderlaken. :P.
daarna zijn we ergens gaan lunchen. Wat ik erg lekker vind is chapatti. dat zijn een soort pannenkoekjes. Thuis eten we trouwens meestal, rijst met een sausje. of bruine bonen met een sausje, of Ugali. dat is typisch oost afrikaans geloof ik. het is een beetje een smakeloos iets tussen deeg en rijst, wat je met je handen eet en in een sausje doopt. We eten eigenlijk nooit vlees. Alleen als we in een restaurant eten. Het eten is wel te doen. Het is niet vreseljik lekker, maar wel oke.
We wilden naar een toneelstuk. Na lang lang zoeken, hebben we eindeljik het theater gevonden. blijkt dat het toneelstuk niet om 4 maar om 6 uur begint. Dus moesten we wachten. We wilden in een cafeetje wachten. we hadden wat drinken besteld en opeens hadden we door dat alle deuren dicht waren, er geen klanten meer waren en het personeel niet meer rond liep. We vroegen of ze gesloten waren. Ja, ze gingen om 4 uur dicht. het was nu 4:20. Ze waren gewoon al 20 minuten dicht zonder het tegen ons te zeggen. :P
S avonds het toneelstuk bekeken. het was gelukkig goed verstaanbaar engels, want het engels hier, is soms echt heel slecht.:P Wat me wel opviel is dat er veel blanken mensen komen kijken naar een toneelstuk en eigenlijk in verhouding weinig afrikanen. Aan de ene kant wel lekker, want het is vermoeiend om iedere keer zo opvallend te zijn, aan de andere kant is het een beetje decadent. Zaterdag avond terug naar Buruburu was ook een ervaring, het verkeer op dat uur is verschrikkelijk. overal waar je kijkt rijden Matatus, (het lijkt wel) doeloos in de rondte. om te 2 minuten wordt er hard op de rem getrapt omdat er dan weer onverwacht een matatu van links komt. het slaat ook nergens op, want ze horen links te rijden, maar rijden eigenlijk op een meerbaansweg meestal recht. terwjil de busstopplaatsen wel links op de weg zijn. Als ze dus moeten stoppen maken ze ineens een scherpe bocht naar links. moeilijk uit te leggen, maar het slaat echt helemaal nergens op.
Zondag gingen we met Anne naar haar moeder. Die woont net even buiten Nairobi, maar het lijkt wel de middle of nowere. Anne zei dat we haar moeder even op gingen halen bij de kerk. Uiteindelijk hebben we 4 uur in de kerk gezeten. Het was verschrikkelijk. En schreeuwen dat ze daar doen. Hel en verdoemenis is het. Voorlopig hoef ik niet zo nodig meer naar de kerk. :P
maargoed, verder woont annes moeder in haar eentje in een heel klein huisje echt omringt door alleen maar bomen en geiten. prachtige omgeving, terwijl het echt maar even buiten Nairobi is. De mensen waren ook echt heel vriendelijk. hier zien ze echt heel zeldzaam witte mensen, dus we waren echt een bezienswaardigheid. Op de terugweg een paar familieleden van Anne weg gebracht, (bij iedereen moest er natuurlijk weer wat gedronken worden). laat thuis, maar het was echt de moeite waard. het is echt een prachtige omgeving, en de familie van Anne was echt heel vriendelijk en aardig.
Wederom weer heel erg bedankt voor al jullie lieve berichtjes. tot de volgende keer. groetjes Lotte
26 Januari 2011 - 15:27
Pien:
hoihoi
nou geweldig dat het leuk en erg gezellig is
hebben net lekker geskypet en dat was wat :P echt grappig
nou ik wacht weer op het volgende verhaal
xxxxpien -
26 Januari 2011 - 15:29
Marieke:
Hoi Lotte,
Wat een verhalen al, en dat in één week! Heel veel plezier nog en blijf schrijven!
Groetjes Sam, Tim, Mats, Herro & Marieke -
26 Januari 2011 - 15:29
Marieke:
Groetjes Sam, Tim, Mats, Herro & Marieke -
26 Januari 2011 - 16:23
PEET:
Dat verkeer moet een verschrikkellijke ervaring zijn. Het beste kan je maar je ogen dicht doen. Leuk dat je er op uit trekt, zo zie je nog eens wat. Dus, leuk verhaal weer, mooie foto's, ik zou zeggen, ga zo door. -
26 Januari 2011 - 16:32
Louisien:
mooi! Wat een ervaring in de countryside! Leuk om Anne te zien. Heb ik een beeld bij haar asl je het over haar hebt. -
26 Januari 2011 - 17:36
Annemiek:
Goed Lotte. Je doet het geweldig. Ik ben wel benieuwd naar een foto van je kamer. Ik denk dat het niet zo groot zal zijn, maar wel leuk om te zien. Ik wacht al weer vol spanning op het volgende verhaal. Dag -
26 Januari 2011 - 19:52
Hans Heemskerk:
Hallo Lotte,
ik maak uit je verslag op dat het indrukwekkend is en dat je het best naar je zin hebt. houden zo. De eerste week nog geen luiers hoeven te wassen, ze hebben je vast nog ontzien. Veel succes en groeten, Hans. -
27 Januari 2011 - 14:43
OPa En Oma.:
Hallo Lotte,
Wat een mooi verhaal heb je geschreven, je hebt veel meegemaakt in een week.
Wij weten nu ook wat je zoal eet .Je zal er wel aan wennen. Leuk de foto van Anne, Dan weten we waar je het over hebt.
Liefs van Oma en Opa. -
27 Januari 2011 - 14:43
OPa En Oma.:
Hallo Lotte,
Wat een mooi verhaal heb je geschreven, je hebt veel meegemaakt in een week.
Liefs van Oma en Opa. -
28 Januari 2011 - 10:09
Suzanne:
Wat een drukte. Leuk dat je naar de familie van anne bent geweest.
De omgeving ziet er inderdaad heel mooi uit. En gelukkig dat het eten wel te eten is. Dat is toch ook wel heel belangrijk. Hier gaat alles zijn gangetje. De tentamenweek zit er bijna op en dan is het lekker genieten van het weekend.
Ik wacht op je volgende verhaal.
groetjes suus -
28 Januari 2011 - 15:17
Oma:
Nog iets vergeten te vragen.
Heb je ook een postadres?
PAS OP VOOR DE TRAM.
Tot de volgende keer.
OMA -
28 Januari 2011 - 15:19
Opa En Oma.:
Hallo Lotte,
We hebben je verhalen met veel plezier gelezen en er erg van genoten
je hebt al erg veel gedaan in die korte tijd dat je in Narobi bent vooral van je kerk bezoek. We hebben je al eerder een berichtje willen sturen maar er zat weer eens een foutje in de verbinding,nog geprobeerd in de bieb maar dat lukte ook al niet zo erg.
Lotte lieve groetjes van je OPA. -
01 Februari 2011 - 14:19
Ammy:
Hoi Lotte,
Wat ontzettend leuk te lezen wat je allemaal meemaakt! en wat leuk dat je er foto's bij doet. Nu weet ik wie Anne en haar moeder zijn.
Jouw beschrijvingen zijn voor mij al een heel leuke antropologische reis. Wat je over doelloos rondrijdende Matatus beschrijft deed me denken denken aan een rondrit met collega's door Moskou onder leiding van een politieagent uit Moskou. Hij liet ons de verkeersposten zien waar verkeersagenten stonden. Ik vroeg (in het Engels, mijn Russisch is zo héél erg goed...) waarom die verkeersposten daar stonden, want ze hadden allemaal echt helemaal niets te doen. Hij zat me heel verbaasd aan te kijken en had hier geen antwoord op. Later begreep ik dat dit gewoon bij het systeem hoort: er horen gewoon verkeersagenten op straat te staan... Gewoon omdát.
Als ik die keuken zie: kun je je indenken wat een cultuurshock het voor mensen uit Afrika moet zijn als ze hier komen? Nu snap ik nog beter dat mijn schoonmaakster uit Ghana een keer, toen ik zelf afwezig was, mijn hele koffiezet-apparaat in een sopje onderdompelde en schoonmaakte en daarna de stekker weer in het stopcontact deed, waardoor er kortsluiting ontstond.
Lotte, ik ben weer benieuwd naar je volgende bericht!
Ammy -
04 Februari 2011 - 16:13
Lisanne:
hahahaha echt hilarisch!! Wat een leuk verhaal lotte! super leuk om te lezen! en je schrijf idd hele mooie verhalen!